:: Начало  :: За нас  :: За контакти  :: Книга за гости  :: Галерия  :: Библиотека  :: Връзки     
  Библиотека   Виж още

Произход на черната окраска при германския курцхаар във всичките й вариации 

В последно време за породата немски курцхаар става все по-модерна черната и черно-пъстрата (черен шимел) окраска. По-рано тези кучета били наричани пруски курцхаари. През 1907 г. доктор Вехтер решил да подобри пигмента и цвета на очите на немския курцхаар.
Доктор Вехтер кръстосал предците на съвременния курцхаар с черния пойнтер от породата Arkwright. Като резултат от това чифтосване имало и кучета с кафява окраска, които също били вписани в племенната книга на пруския курцхаар. Окраската била дефинирана по следния начин: “...черна, черно-пъстра, черна с петна, а също така и други окраски на потомците на черната кръв”.
През 1933 г. и двете общества на кинолозите получили равни права и били интегрирани във «Федерацията на Райха за развъждането на немски кучета». През 1934 г. било подадено ходатайство да се разреши пълноценното записване на «прусите» в племенната книга на немския курцхаар. До тогава те се споменавали в специално отделени за това страници. В племенната книга от 1934 г. може да се прочете следното: «В нашата племенна книга под името «Пруски курцхаар» е въведен отделен запис за кучета, които са произлезли от мъжкия индивид на черния пойнтер от породата Arkwright на име “Kilian von Kanatsche» (произлязъл от източния регион на Прусия – Kanotenstamm) или от черния женски индивид от същата порода на име «Beechgrove-Beß», чиито родители от седем поколения назад имали изключително черна окраска. Доктор Вехтер докарал това женско куче преди 28 г. от Англия...»
През 1938 г. породата пруски курцхаар повече не е упомената в племенната книга. Тези кучета се вписвали, като немски курцхаар с черна или черно-бяла окраска. Само техните родители се споменавали, като представители на пруския курцхаар. От тогава пруския курцхаар продължава да съществува в породата немски курцхаар, а през последните години благодарение на голямото търсене преживява отново своето възраждане.
Черната и черно-пъстрата окраска днес
Между другото черно-пъстрата окраска на немския дратхаар е също резултат от примеса на пруския курцхаар. Но напълно черния цвят в породата дратхаар е нежелан. Също така е забранено кръстосването на кафяв и черно-пъстър дратхаар, защото в такъв случай в кучилото ще се появат и кученца с изцяло черна окраска.
По съвсем друг начин изглежда ситуацията при курцхаара. Тук изцяло черната окраска се допуска и кръстосването на две черни кучета не е проблем. Въпреки това дълго време изцяло черната окраска не е била особено популярна сред ловците и само някои развъдници влагали своите усилия, за да съхранят това наследство от миналото.
А в днешно време много ясно се проследява следната тенденция:
Окраска на кученцата в Германия през 1972 в проценти:
изцяло кафява - 29%
кафяво пъстра / с петна / прошарена - 64,25%
изцяло черна 0,86%
черно-бяла / с петна / прошарена - 5,82%
бяла - 0,07%
Окраска на кученцата в Германия през 2008 в проценти:

изцяло кафява - 23,09%
кафяв шимел - 53,13%
дюс черна окраска - 3,85%
черен шимел - 19,38%
бяла - 0,55%
През последните години не може да не се забележи увеличеното търсене на черно шимелестия цвят и съдейки по прогнозите търсенето ще нараства и занапред.
Немски късокосмест птичар, German Shorthaired Pointer и English short haired pointer
В дадения момент броя на представителите на породата немски курцхаар, описани съгласно стандарта на федерацията на немския курцхаар (DKV) и вписани в племенната книга на Германия, възлизат приблизително на 12 000 екземпляра, докато извън територията на Германия съществуват около 250 000 курцхаара. Макар, че всички те произлизат от германския курцхаар в някои страни стандарта се различава от този в Германия.
Например, английският стандарт приема черната окраска, тъй като английската федерация на курцхаара е основана след обединяването на пруския и немския курцхаар. Американският стандарт не признава черната окраска, тъй като е сформиран преди това обединяване.
Днес представителите на породата German Shorthaired Pointer в някои страни се различават от немския курцхаар в Германия и по телосложението си, тъй като са селектирани предимно по качества за състезания Field-trial и Bird-dogs. Многостранните черти на универсалното куче, т.е. versatile dog, в много страни са както не потърсени, така и не желани. Въпреки това и в Америка има развъдници, които участват във федерацията на немския курцхаар (DKV), които развъждат кучета съгласно правилата й. Затова там могат да се видят много великолепни със своите качества и безумно красиви черно-пъстри и чисто черни кучета.

източник: http://www.eugen-belima.de
 
  Правилник за пролетен изпит - Derby
  Произход на черната окраска при германския курцхаар във всичките й вариации
  Работен стандарт на германския курцхаар
  Правилник за есенен изпит - SOLMS
  Абревиатурни съкращения на практически изипити и състезания при курцхаара
  Дефиниране на съкращенията за цвета на космената покривка при германския курцхаар
  Регламент за развъждане на БРФК
  Правилник за развъждане на БРФК
  ПРАВИЛНИК на FCI за провеждане на пролетната Европейска купа за континентални породи кучета, работещи със стойка
  ПРАВИЛНИК на Световното първенство за лов с кучета, работещи със стойка
  Международен правилник на FCI за полеви изпитания за континентални породи кучета, работещи със стойка, с присъждане на C.A.C.I.T.
  Правилник за провеждане на състезания за ловци "Свети Хуберт"

 
  copyright (c) 2007 - 2024 cherni-lom.com