Продължете към съдържанието

Стандарт на породата Курцхаар – екстериор.

FCI – Стандарт № 119/25.04.2001

ГЕРМАНСКИ КЪСОКОСМЕСТ ПТИЧАР

(КУРЦХААР)

Произход: Германия

Дата на публикуване на първоначалния (оригинален) валиден стандарт: 25.10.2000 г.

Използване: Универсално куче за всестранен лов.

Класификация FCI: 7 група, Кучета работещи със стойка. Секция 1.1 Континентални кучета работещи със стойка. Бракоиден тип
С работни умения

Кратка история:
Историята на ГКП започва със кучета, които били използвани за лов на пернат дивеч с мрежа, особено в Средиземноморските страни в съчетание с дресирани соколи. През Франция, Испания и Фландрия, Пойнтерите дошли в дворовете на немските принцове в Германия. Най-важната характерна черта на тези кучета била спирането и замирането пред дивеча (изпълнението на стойка). След първата двуцевка направена през 1750г. ловното куче станало още по-необходимо, т.к. е започнал отстрела на пернат дивеч непосредствено пред кучето . Това поставило началото на неговата промяна от чист пойнтер към всестранно ловно куче. Като основна база за структурата и развитието на породата “Zuchtbuch Deutsch-Kurzhaar” (родословна книга), била побликувана през 1897г. от Prince Albrecht zu Solms-Braunfeld, който съставил отличителните черти на породата, съдийските правила за структурата и формата на кучето, освен това и инструкциите за съденето на кучето на изпитания. Днес ГКП продължава да преминава през филтъра на регулирано размножаване – и изпитване на изработените правила. Стандартът урежда конституцията на ГКП като всестранно ловно куче, което му позволява да изпълнява всички изисквания във връзка с ловната дейност, дори когато е и в по-напреднала възраст.

Общ изглед:
Расово куче с благородна и пропорционална външност, структурата на което гарантира сила, издръжливост и скорост. Горда стойка, гладки контури, суха глава, добре поставена опашка, твърд лъскав косъм добре разположен по тялото, хармоничната му походкаподчертава неговото благородство.

Важни пропорции:
Дължината на тялото трябва леко да надвишава височината при холката.

Поведение/Темперамент:
Твърд, уравновесен, издръжлив, умерен темперамент, нито раздразнителен нито страхлив или агресивен.

Глава:
Суха, добре определена, нито твърде лека нито твърде тежка, относително силна и дълга, тя съответства пропорционално на тялото и на пола на кучето.
Черепен дял:
Череп: Умерено широк, леко закръглен, едва изразена тилна кост, челната бразда е не много дълбока, но подчертаваща превъзходно развитата ивица.
Стоп:
Умерено изразен.
Лицев дял:
Нос: Леко изпъкнал. Ноздрите достатъчно отворени, широки и подвижни. Основно кафяв, черен може да бъде при черни или петнисти кучета. Розовият цвят или розови петна по носа са допустими само при кучета с преобладаващ бял цвят.
Муцуна: Дълга, широка, дълбока и силна, така че кучето да може безпроблемно да носи дивеч. Погледната отстрани муцуната трябва да има лека кривина на прехода от костната към хрущялната част на носа – по-изразена при мъжките. Напълно изправената муцуна, въпреки че се приема спокойно, е по-малко атрактивна, а вдлъбнатата носова линия (чип нос) е сериозен недостатък.
Устни: Достатъчно стегнати, не много увиснали, добре пигментирани. Наклона на гъбата е почти вертикален на линията на носа и продължава в дъга към умерено подчертаният ъгъл на устните.
Челюсти/Зъби: Здрава челюст с перфектна, правилна и завършена ножицовидна захапка. Горните резци трябва да се простират около долните плътно без разстояние, и зъбите трябва да са позиционирани вертикално в челюстта. 42 здрави зъба в съответствие със зъбната формула.
Бузи: Силни, добре замускулени.
Очи: Среден размер, нито изпъкнали, нито дълбоки. Идеалният цвят е тъмно кафяво. Клепачите подобаващо стегнати.
Уши: Умерено дълги, поставени високо и широко, прави и без усукване, висящи около главата, закръглени в края. Нито много месести нито много тънки. Когато са наклонени напред се предполага че достигат повече или по-малко ъгъла на устните.

Шия:
Дълга, в хармония с общия изглед на кучето, прогресивно разширяваща се към тялото. Добре замускулен и елегантен тил. Стегната гуша.

Тяло:
Горна линия: Права и леко наклонена.
Холка: Добре изразена.
Гръб: Стегнат и мускулест. Гръбначния стълб трябва да е покрит от мускули.
Поясница: Къса, широка, мускулеста,права или леко извита. Прехода от гърбът към поясницата е стегнат и добре споен.
Крупа: Широк, мускулест и достатъчно дълъг, не рязко наклонен, но леко полегат по посока на опашката, добре замускулен.
Гръден кош: Доста по-дълбок отколкото широк, с добре определена предна част на гърдите, с гръдна кост простираща се назад колкото е възможно повече. Гръдната кост и лакътната става трябва да са на едно ниво. Ребрата са добре скачени нито плоски нито с бъчвовидна форма. Последните ребра трябва да са по ниско разположени.
Долна линия: С елегантна дъга, леко извиваща се нагоре, гладка.

Опашка:
Поставена високо, здрава в основата, и след това изтъняваща, средно дълга. Наполвина отрязана за ловни цели. В покой наклонена надолу, в движение хоризонтална, нито поставена твърде високо /по-високо от линията на гърба/, нито прекалено извита. В страните където рязането на опашката е забранено със закон, тя може да остане в естествената си форма. Тя трябва да се простира надолу до скакателната става, и да се носи права или леко извита като сабя.

Крайници:
Преден дял:
Общ изглед: Погледнати отпред, краката са прави и успоредни, погледнати отстрани, те са добре поставени под тялото.
Плешка: Лопатките трябва да са добре поставени назад, добре прилегнали към гърдите, и силно замускулени. Лопатката и мишницата трябва да са добре заъглени.
Мишница: Максимално дълга, добре замускулена и суха.
Лакът: Затворен, но не стегнат към тялото, нито обърнат навътре, нито навън, добре поставен назад.
Предмишница: Права и достатъчно замускулена. Здрави кости не много груби и едри.
Китка: Силна.
Глезен: Минимално заъглен от китката и предмишницата. Никога вертикално изправен.
Предно стъпало /ходило/: Заоблено с формата на лъжица, с добре подредени и съответно извити пръсти. Здрави нокти. Здрави, устойчиви, възглавнички. Стъпалата са поставени успоредно, нито обърнати навътре, нито навън, както в неподвижно състояние, така и в движение.
Заден дял:
Общ изглед: Погледнати отзад, краката са прави и успоредни, добре заъглени в колянната и скакателната стави, здрави кости.
Горна част на бедрото: Дълго, широко и мускулесто, добре заъглено между таза и бедрената кост.
Колянна става: Силна, добре заъглена от горното и крака.
Крак:
Крак: Дългъг, мусколест с ясно виждащи се сухожилия. Добра заъгленост между долното бедро и скакателната става.
Скакателна става: Силна.
Задни свирки: Силни и вертикални.
Задно стъпало /ходило/: Заоблено с формата на лъжица, с добре подредени и съответно извити пръсти. Здрави нокти. Здрави, устойчиви, възглавнички. Стъпалата са поставени успоредно, нито обърнати навътре, нито навън, както в неподвижно състояние, така и в движение.Както предното стъпало.

Походка:
Добре разгъната крачка, с мощно изтласкване от задната част, адекватно продължаваща се от предните крайници. Предните и задните крайници се движат право и успоредно. Кучето се движи гордо. Раванът не е желателен начин на движение.

Кожа:
Близка, опъната, без бръчки.

Козина:
Косъм: Къс и плътен, груб и твърд на пипане, в известна степен по-тънък и по-къс на главата и ушите. Видимо по дълъг в долната страна на опашката. Трябва да покрива цялото тяло.
Цвят:
– дюс кафяво, без маркировки;
– кафяво, с малко бяло или с характерни петна по гърдите и краката;
– тъмно кафяви шарки, с кафява глава, кафеви петна или петънца. Основният цвят на тези кучета не е кафяво напръскано с петна, или бяло с кафяво, а козината изглежда подобно на еднообразно размесване на кафяво с бяло, като резултатът е кучета незабележителни на външен вид, но обикновенно ценни за практически лов. Вътрешната страна на задните краиници и върха на опашката често са по-светли;
– светло кафеви шарки, с кафява глава, кафеви петна, точки, или без петна. В това оцветяване, кафевия цвят е по-малко, белия цвят е преобладаващ;
– бяло с кафеви петна, кафеви петна или точки;
– черният цвят в идентични нюанси като кафевия, съответно кафевите шарки;
– жълтеникаво-кафевите шарки са допустими;
– ярките петна и точки са допустими;

Размери:
Височина в холката:
– мъжки – 62-66см;
– женски – 58-63см.

Недостатъци:
Всяко отдалечаване от по-горе изложените точки трябва да се разглежда като недостатък, и сериозността ,с която недостатъците трябва да се разглеждат трябва да е точно пропорционална на тяхната степен.
– липса на изразен полов диморфизъм;
– много къса муцуна;
– устни много тежки или много леки;
– от 4 PM 1, и 2 M 3, само два зъба могат да липсват;
– твърде светли очи, като на хищна птица – светло жълти ;
– твърде дълги, твърде къси, твърди месести уши, поставени твърди прилепнали или извъртени;
– свободно падаща кожа по гушата;
– т.нар. “шаранов гръб”;
– твърде къс таз;
– прекалено дълбок гръден кош;
– твърде напрегната опашка поставена много високо – над гръбната линия или много изивита;
– прибрани или разтворени лакти, прибрани или разтворени крака, предните крака поставени твърде близко или твърде раздалечени един от друг;
– задната част на кучето е твърде изправена;
– тънки и криви крака, твърде прибрани или твърде разтворени скакателни стави;

Сериозни недостатъци:
– тежка, флегматична и груба структура;
– подчертан стоп;
– не пигментирана носна гъба или със светли петна / освен ако основният цвят е бял /;
– остра муцуна, вдлъбната горна част на носа;
– клещовидна или частично клещовидна захапка /кучета по-възрастни от 4 год., с клещовидна захапка дължаща се на възрастта, трябва да покажат сертификат, който да потвърди коректната захапка, констатирана на предишни изложби/;
– провиснал гръб или ясно изразен “шаранов гръб”;
– много плитък и лошо развит гръден кош, ребрата твърде изправени или бъчвовидни;
– ясно извити навътре или навън лакти;
– меки глезени;
– напълно вертикално поставени глезени;
– видмо тънки и криви крака, в позиция и по време на движение;
– високо поставена задница;
– разтворени пръсти;
– струпване на пръстите;
– тромава походка;
– отклонение с повече от 2см. от определения ръст при холката.

Елиминиращи недостатъци:
– забележителни не типични за пола характеристики;
– агресивно или страхливо куче;
– отсъствие на повече от два зъба от пълната 4 PM 1 и 2 M3;
– всяко разминаване с ножицовидната захапка, кривата уста във всякакви форми;
– всякакъв излишък на зъби поставени извън зъбната формула;
– вълча уста и заешка устна;
– увиснали клепачи, двойни мигли;
– провиснал, деформиран гръб;
– всякаква деформация на гръдния кош;
– шести пръст;
– мек характер.

Всяко куче, притежаващо ясни изразени аномалии – физически или поведенчески ще бъде дисквалифицирано.

P.S: Мъжките екземпляри трябва да имат два видимо нормални тестиса, напълно слезли в скротума.